Review

Boganmeldelse – Et sted kaldet frihed

Titel: Et sted kaldet frihed

Forfatter: Katja Fortuin

Forlag: Ejner

Bedømmelse:

Rating: 3 out of 5.

Jeg modtog denne bog som et anmeldereksemplar fra forfatteren. Dette har ikke påvirket min anmeldelse og mine ord og holdninger er 100 % mine egne.


Et sted kaldet frihed, handler om Maria.
Maria vokser op i 70erne, en tid med hippier og kollektiv, alternative skoleformer, fællessang og fællesskab. Hun er dog en romantisk pige der drømmer sig væk til en tid med helte og heltinder, eventyr og kærlighed, et sted der ikke passer ind i hippietiden.

Vil følger hendes færd når hun opdager verden på godt og ondt, og hun gør op med tidens dogmer og egen eksistensberettigelse. Med let hovedrysten og stor irritation betragter hun de voksne der flipper rundt og dyrker selvrealisering og fællesskabsegoisme, og må se til fra sidelinjen når hendes klassekammerater finder deres plads i fællesskabet.
Det er en ensom færd for en romantiker i en hippietid og det er en tid der kommer til at få store konsekvenser for både Maria og hendes storesøster Nina.

(Goodreads)


Sikke en barsk og virkelighedstro fortælling. Den skildrer på en realistisk måde, hvordan det var at vokse på i 80’erne og 90’erne og vi følger Maria fra barn til voksen og alt det lort hun går igennem. Det kan være svært at forholde sig til når ens egen opvækst ikke var præget af overgreb, hjemløshed og tab. Men det påvirkede mig stadigvæk meget.

Forfatteren veksler mellem Marias historie og en drøm Maria har om en historisk tid om en ung kvinde, som kommer til at arbejde på et gods for en greve. En meget historisk og romantisk fortælling, der afspejler hvad Maria leder efter, men som hun på ingen måde finder i sit eget liv.

Bogen er hårdfør og lægger ikke fingre imellem og det var til tider med en klump i halsen at jeg bladrede til næste side. Men den fortæller også en historie om det at aldrig give op for at finde sin frihed, hvad end det så må indebære.

Som sagt havde jeg nogle gange lidt svært med at identificere mig med bogens hovedperson, Maria, men havde jeg kunnet det så havde denne bog været en helt anden oplevelse for mig. Dog er jeg sikker på, at der er mange andre som vil elske denne bog og dens hudløse ærlighed.


Endnu en gang tak til Katja for at sende mig et eksemplar af ‘Et sted kaldet frihed‘. Jeg glæder mig til at se hvad forfatteren ellers kommer med.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s