Review

Boganmeldelse – Tag gaden tilbage

img_0409-1

Titel: Tag gaden tilbage

Forfattere: Sarah Engell & Sanne Munk Jensen

Forlag: Gyldendal

Bedømmelse:

4 stars

OBS: Denne bog blev sendt til mig fra forlaget som et anmeldereksemplar. Denne anmeldelse er 100% min egen og forlaget har ingen indflydelse på min mening.


Polly er startet på 1.g på Hjørring Gymnasium. Selv er hun fra Hirtshals og blender fint ind i mængden med sin bedste veninde, Kat. Men en dag får den populære klike, ledet af Caro, øjnene op for Polly og før hun ved af det er Polly blevet en del af kliken, med alt hvad det indebærer.

Men efter en vild fest, hvor Polly får slået sig lidt for meget løst begynder alting at ramle ned omkring hende og hun er nødsaget til at kæmpe sig op igen, koste hvad det vil.


Danske ungdomsbøger kan bare noget. Man kan nemt se sig selv i personernes sko fordi man på en eller anden måde selv har været der. Som elev på gymnasiet, fra en lille by etc. og det gør at man nemt kan knytte sig til karaktererne, især når de bliver udpenslet så godt som de gør i “Tag gaden tilbage.”

Polly er fra Hirtshals i Nordjylland og hendes liv er rimelig ensartet. Skole, weekendarbejde på Fisken med at rense fisk og hænge ud med samme mennesker ved havnen, hvor de spiser pomfritter. Oveni det har hun en far og farmor, som nægter at fortælle hende om hendes mor, som døde dengang Polly var lille.

Så da en gruppe populære piger begynder at snakke med Polly så flygter hun nærmest ind i deres fold, for at komme væk fra det liv hun hidtil har levet. Sammen med de populære piger åbner der sig en helt ny verden op for Polly. Vilde fester i Aalborg til den tidlige morgen med veninder som den smukke Caro, der ter sig som Pollys nye bff. Og Polly er ikke til at stoppe.

Polly har brug for at sprede sine jomfruelige vinger og prøver kræfter med det ukendte. Men det har også sin pris, som Polly finder ud af på den værst tænkelige måde.

Og så må hun tage kampen op for ikke at miste alt.

Polly er en stærk og stædig hovedperson som man virkelig hepper på. Vi som læsere ved, at hun laver rav i den, men vi bakker hende også op for at komme tilbage på hesten. Intet kan slå hende ud, selv ikke en vild Atlanterhavsstorm.

Sproget i bogen er nemt læseligt og fyldt med moderne slang (selv noget jeg ikke havde hørt før.. hva så gamle) og med velkendte scenarier jeg selv kunne kende fra dengang jeg var teenager.

Historien i sig selv er ikke banebrydende, men fordi den er genkendelig i meget af det der sker, så er den relevant på flere forskellige måder.

Cyber mobning, at føle sig fortabt og alene og mere er med til at gøre denne bog til en historie som unge burde læse fordi de sikkert kan genkende sig selv i den på en eller anden måde.

Bogen havde også nogle lyse og humoristiske tidspunkter, især når Pollys far prøver at snakke med Polly om… ja biler.

“Det er sådan her, Polly…” sagde han til min ryg. “Du er nødt til at betragte dig selv som en ny bil. Eller ikke dig selv, men det du… Det du har. Som drenge ikke har. Okay?” 

Ja så fik vi vidst fastlagt en akavet stemning for alle.

…”Men jo flere du lader køre i den… jo mere daler den jo også i værdi.” 

Yikes.
Her er der en far, som vidst er kommet ud på dybt vand.
Men der var flere steder, hvor jeg sad og klukkede for mig selv og det var med til at løfte bogen når der ellers ikke var så meget at grine af.

Bogen er hurtigt læst da den er forholdsvis kort (under 300 sider),  men den var spændende og jeg var både nervøs og samtidig spændt på, hvad der skulle ske med Polly og jeg var ikke skuffet da jeg vendte den sidste side. Til gengæld følte jeg, at jeg lige havde læst en berigende og fængende historie, som jeg ville ønske at jeg kunne have læst da jeg selv var 16 år.

Rundt om mig er havet roligt, men indeni er der noget, der trækker op. En følelse af bølger, der rejser sig. 

Tag gaden tilbage er en skræmmende og realistisk fortælling, som henvender sig til en hulens masse unge mennesker, der burde gøre sig den tjeneste at læse bogen.

One thought on “Boganmeldelse – Tag gaden tilbage

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s